In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Beste pioenenkweker,

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Watergift

Pioen is een gevoelig gewas. Door de snelle groei na de opkomst is het gewas niet sterk.

De plant stoot de zwakste bloemen af als de groei erg snel, maar het klimaat schraal is. Vooral tijdens koude nachten krijgt de vorst daar vaak de schuld van. Een gebrek aan water is waarschijnlijk een belangrijkere oorzaak. Het risico is bij plotseling mooi weer tijdens de strekking eveneens groot. Wacht dan ook niet met beregenen tot de grond droog is, maar maak het de plant zo plezierig mogelijk.

Klik hier voor alle informatie over watergift.

Bestrijding tegen Botrytis

Door de snelle groei is de pioen amper bestand tegen klimaatwisselingen. Eén van de beschadigingen die daaruit voortvloeit, is bijna zeker Botrytis. De schimmel blijft vooral voor grote problemen zorgen wanneer de pioenen niet beschermd worden tijdens de groei. In die kritieke periode zijn extra bespuitingen absoluut nodig. Goede en effectieve middelen zijn in dat geval Teldor, Kenbyo, Luna en Switch.

Klik hier voor alle informatie over de Bestrijding tegen Botrytis.

Phytophthora

Een redelijk nieuwe aantasting in pioenen is Phytophthora. Dat is een infectie die via verwondingen onder vochtige omstandigheden plaatsvindt. De schimmel kan jarenlang in plantenweefsels of in de grond overleven.

De eerste aantasting is te herkennen aan zwarte en slappe blaadjes in het gewas. Bruine tot grauwzwarte vlekken op de stengeldelen ontstaan bij aantasting door Phytophthora in het voorjaar. De takken komen dan als een soort zwarte haakjes op en groeien niet verder dan 10 centimeter. Het is na aantasting vrijwel niet weg te krijgen.

Klik hier voor alle informatie over Phytophthora.

Bladvlekkenziekten

Bladvlekkenziekten veroorzaken steeds meer problemen in de teelt van pioenen. Bladvlekkenschimmels en Botrytis zorgen voor verschillende soorten bladvlekken in de pioenroos. Beide schimmels gedijen goed onder warme en vochtige omstandigheden en ze overleven op gewasresten.

Klik hier voor alle informatie over Bladvlekkenziekten.

DCM

Kleur van het gewas

Een pioen kan in de loop van het voorjaar een lichtere kleur krijgen doordat de grond rond die tijd nog te koud is en de wortel niet actief genoeg. Dat terwijl de temperatuur al oploopt en het gewas hard groeit. Of door een gebrek. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan sporenelementen. Daar kunnen met name ijzer en mangaan een belangrijke rol bij spelen. Een ijzergebrek uit zich in een gele verkleuring tussen de nerven in het jongere blad en mangaangebrek treedt vooral op in de oudere bladeren. En ijzer is moeilijk opneembaar bij een hogere pH (dit geldt ook voor mangaan), natte en droge grond en bij een koude of inactieve bodem. Dit tekort kan op twee manieren worden aangepakt: sporen bijstrooien of bladbemesting uitvoeren.

Klik hier voor alle informatie van DCM.

KaRo

Pioenen groeien vanaf nul in zeer korte tijd uit tot een volwaardige plant. En dat kost veel energie. De plant heeft een scala aan hoofd- en spoorelementen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Vanwege de lage bodemtemperatuur en/of hoge pH-waarde van de bodem, zijn deze elementen niet altijd even gemakkelijk beschikbaar via de bodem. Het is dus absoluut zinvol om het gewas van deze elementen te voorzien door middel van bladvoeding.

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Bij aanplant pioenen in najaar; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar Aantal stelen Aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten:     2020    
  Voorjaar:               2021 0 0
  Voorjaar:               2022 0 3
  Voorjaar:               2023 4 7
  Voorjaar:               2024 6 8
  Voorjaar:               2025 7 9
  Voorjaar:               2026 8 9
  Voorjaar:               2027 8 9
    33 45

Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met: