In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten!

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Watergift

Pioen is een gevoelig gewas. Door de snelle groei na de opkomst is het gewas niet sterk.

De plant stoot de zwakste bloemen af als de groei erg snel, maar het klimaat schraal is. Vooral tijdens koude nachten krijgt de vorst daar vaak de schuld van. Een gebrek aan water is waarschijnlijk een belangrijkere oorzaak. Het risico is bij plotseling mooi weer tijdens de strekking eveneens groot. Wacht dan ook niet met beregenen tot de grond droog is, maar maak het de plant zo plezierig mogelijk.

De watergift is bij pioenen in de kas en in de tunnel bepalend voor het resultaat. De kans is groot dat de gewasgroei belangrijker is voor de plant dan het laten doorgroeien van de bloemknoppen, omdat de gewassen zo snel groeien. Het zogenaamde kiesmoment wordt door voldoende water te geven uitgesteld. De plant stoot de knoppen niet meer af als ze groot genoeg zijn.

Klik hier voor alle informatie over watergift.

Bestrijding van Botrytis

Door de snelle groei is de pioen amper bestand tegen klimaatwisselingen. Eén van de beschadigingen die daar bijna zeker uit voortvloeit, is Botrytis. De schimmel blijft vooral voor grote problemen zorgen wanneer de pioenen niet beschermd worden tijdens de groei. In die kritieke periode zijn extra bespuitingen absoluut nodig. Goede en effectieve middelen zijn in dat geval Teldor, Kenbyo, Luna en Switch.

Wordt Luna Sensation net voor de bloei ingezet, dan volgt een zeer laag percentage van knopbotrytis, maar het zorgt ook voor een opmerkelijk lage uitval in de koelcel.

Na nachtvorst twee dagen niet spuiten in verband met een zwak gewas.

Phytophthora

Een redelijk nieuwe aantasting in pioenen is Phytophthora. Dat is een infectie die via verwondingen onder vochtige omstandigheden plaatsvindt. De schimmel kan jarenlang in plantenweefsels of in de grond overleven.

De eerste aantasting is te herkennen aan zwarte en slappe blaadjes in het gewas. Bruine tot grauwzwarte vlekken op de stengeldelen ontstaan bij aantasting door Phytophthora in het voorjaar. De takken komen dan als een soort zwarte haakjes op en groeien niet verder dan 10 centimeter. Het is na aantasting vrijwel niet weg te krijgen.

Aangetaste plekken voelen vaak sponsachtig en zacht aan waarbij het merg donkerbruin en natrot is. De soorten Kansas en Duchesse zijn hier onder andere gevoelig voor.

De elementen Mangaan en Zink bieden weerstand tegen Phytophthora.

Spuit, om dit te voorkomen, vanaf opkomst tot het klepelen preventief met bijvoorbeeld Koper, Moancozeb, Axidor (werkt systemisch), of het nieuwe middel Ranman Top.

Klik hier voor alle informatie over Phytophthora.

Bladvlekkenziekten

Bladvlekkenziekten veroorzaken steeds meer problemen in de teelt van pioenen. Bladvlekkenschimmels en Botrytis zorgen voor verschillende soorten bladvlekken in de pioenroos (zie onderstaande foto’s). Beide schimmels houden van warme en vochtige omstandigheden en ze overleven op gewasresten.

Maatregelen

  • Gebruik gezond uitgangsmateriaal
  • Na het klepelen/afmaaien de gewasresten verwijderen
  • ’s Morgens water geven zodat het gewas droog de nacht in kan
  • Spuit preventief met onder andere Daconil, Flint, Ortiva of Switch. Wissel regelmatig tussen de middelen om resistentie te voorkomen

Klik hier voor alle informatie over Bladvlekkenziekten.

DCM

Kleur van het gewas

Een pioen kan in de loop van het voorjaar een lichtere kleur krijgen doordat de grond rond die tijd nog te koud is en de wortel niet actief genoeg. Dat terwijl de temperatuur al oploopt en het gewas hard groeit. Of door een gebrek. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan sporenelementen. Daar kunnen met name ijzer en mangaan een belangrijke rol bij spelen.

Klik hier voor alle informatie van DCM.

KaRo

Pioenen groeien vanaf nul in zeer korte tijd uit tot een volwaardige plant. En dat kost veel energie. De plant heeft een scala aan hoofd- en spoorelementen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Vanwege de lage bodemtemperatuur en/of hoge pH-waarde van de bodem of omdat ze niet (meer) aanwezig zijn, zijn deze elementen niet altijd even gemakkelijk beschikbaar via de bodem.

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Bij aanplant pioenen in najaar 2021; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar Aantal stelen Aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten: 2021    
  Voorjaar            2022 0 0
  Voorjaar            2023 0 3
  Voorjaar            2024 4 7
  Voorjaar            2025 6 8
  Voorjaar            2026 7 9
  Voorjaar            2027 7 9
  Voorjaar            2028 8 9
    32 45

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met:Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.