In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Beste pioenenkweker,

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding in het gewas pioen is niet probleemloos. In deze periode – daarmee bedoelen we de tijd vóór de opkomst van de neuzen – kunnen we het beste Kerb spuiten in combinatie met Chloor IPC of Stomp. En voeg daar een hechter aan toe.

Klik hier voor alle informatie over Onkruidbestrijding.

Bemesting

Een pioen van topkwaliteit vraagt om een uitgekiende bemesting. De tijd waarin een baaltje van dit en dat voldoende was, is voorbij. Pioenen die al een aantal jaar vaststaan, kunnen de grond verarmen en hebben zéker voeding nodig. Alles draait om balans. Zoals dat met de meeste dingen in het leven het geval is, geldt dat dus ook voor de bodem.

Klik hier voor alle informatie over Bemesting.

Hoofdelementen

Het element stikstof wordt het meest en het gemakkelijkst opgenomen door de plant. Bij een sterke groei - zoals in de eerste weken bij de vegetatieve groei (lengtegroei) - is veel stikstof nodig. Er zijn twee vormen van stikstof in uw bodem: ammoniumstikstof en nitraatstikstof. Gelijke hoeveelheden van deze twee vormen is ideaal (een 1:1-verhouding).

Bij stikstofgebrek ontstaat een verkleuring van oudere bladeren naar lichtgroen of geel, te vroege bloei, minder lengtegroei en de plant is zeer gevoelig voor schimmelziekten en insecten.

Overmaat: remt Ca-/Mg- en boriumopname.

Klik hier voor alle informatie over Hoofdelementen.

KaRo

De eerste groeischeuten komen uit de grond, dus wil de plant het suikertransport weer op gang brengen. Het gewas heeft vooral in de beginfase behoefte aan borium, silicium en calcium. Deze elementen spelen een cruciale rol bij de start van de groei:

1)        Borium activeert silicium

2)        Silicium start de opname van elementen, te beginnen met calcium

3)        Calcium zorgt met silicium voor sterke celwanden en dus een weerbaar gewas

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Watergift

In de kas en in de tunnel is de watergift bij pioenen bepalend voor het resultaat. Vocht geleidt kou in de grond. Vochtige grond en een juist organisch stofgehalte zijn zeer belangrijk om de opname van bovengenoemde meststoffen te bevorderen. Droogte in deze periode schaadt de bloemproductie voor het komende seizoen.

Slakken: de sluipmoordenaar in uw pioenrozen!

In de winter en het vroege voorjaar kunnen naaktslakjes onder glas - maar ook in  buitenpioenen! - veel schade veroorzaken. Wees daarom alert op beginnende slakkenvraat en voorkom uitval bij uw komende pioenenoogst. Slakken zijn weekdieren en kunnen grofweg worden ingedeeld in naaktslakken en huisjesslakken. Onder glas komen vooral naaktslakken voor. Ze kunnen veel schade aanrichten in allerlei gewassen. Ze zijn weinig tot niet kieskeurig bij de keuze van voedsel.

Klik hier voor alle informatie over Slakken.

Botrytis

De eerste behandeling van Botrytis vindt plaats tijdens de opkomst. De schimmel overwintert door sporen op de grens van grond en lucht. Zo wordt de nieuwe scheut tijdens de opkomst besmet.

Klik hier voor alle informatie over Botrytis.

Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met: