In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten!

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Pioenenvelden in Limburg

Als onze pioenenvelden in Limburg in bloei staan, dan levert dat prachtige plaatjes op!

 

Pioenenteelt is niet klaar na bloemenoogst!

Bemesting

De bemesting moet na de bloei worden gericht op de vegetatieve groei van de plant. De bladeren die tot die tijd onder het gewas hebben gezeten, moeten tenslotte nog volgroeien. Het gewas dat nu op de plant staat, vormt de basis voor de bloemenproductie in het volgende jaar. In augustus en september vindt namelijk de bloemaanleg plaats. Neem met regelmaat een grond-/bladmonster in vaste periodes zodat u een beter beeld krijgt van de behoeftes van de plant.

Klik hier voor alle informatie over Bemesting.

DCM

Organische meststoffen na de bloei

Op zandgronden is het verstandig om buiten 300 kg Mix5 extra te strooien. Dat compenseert de uitspoeling voor een deel.

Na de bloei kunt u meststoffen op verschillende manieren toedienen. DCM levert langzaamwerkende organisch-minerale meststoffen die perfect passen in de pioenenteelt.

Klik hier voor alle informatie van DCM.

KaRo

Bladvoeding in plaats van strooien ná de snee

De pioenen zijn er weer af, het groeiseizoen is weer ten einde. Hoog tijd om aandacht te besteden aan het herstel en het vullen van de wortelstok voor de productie van volgend seizoen. Het is hierbij de kunst om niet veel groei te genereren. Het is juist de bedoeling om het gewas groen te houden voor assimilatie en om uiteindelijk zo veel mogelijk mineralen en assimilaten vanuit het gewas naar de wortelstok te transporteren. Kalium en spoorelementen spelen een belangrijke rol.

Klik hier voor alle informatie van Karo.

Bestrijding van Botrytis

De bestrijding van Botrytis in pioenen is een lange termijnverhaal. Vooral het niet beschermen na de bloei maakt dat Botrytis voor grote problemen blijft zorgen. Spuit daarom tegen Botrytis om ervoor te zorgen dat schade van het snijden geen besmetting veroorzaakt. Voeg bij de Botrytisbespuiting wat bitterzout toe om het gewas enigszins af te harden.

Klik hier voor alle informatie over de Bestrijding van Botrytis.

Xanthomonas

Een redelijk nieuwe aantasting in pioenen is Xanthomonas. Er is weinig bekend over de bacterie. Er is met name weinig bekend over hoe deze bacterie zich vermenigvuldigt en verspreidt door de planten en hoe het tussen de seizoenen door overleeft.

Klik hier voor alle informatie over Xanthomonas.

Bladvlekkenziekten

Bladvlekkenziekten veroorzaken steeds meer problemen in de teelt van pioenen. Bladvlekkenschimmels en Botrytis zorgen voor diverse soorten bladvlekken in de pioenroos. Ze gedijen goed onder warme en vochtige omstandigheden en ze overleven op gewasresten.

Klik hier voor alle informatie over Bladvlekkenziekten.

Emelten

Volwassen langpootmuggen zuigen slechts een beetje nectar. Maar de larven van de langpootmug, ook wel emelten genoemd, zijn veel vraatzuchtiger. Ze zijn relatief groot, zacht, dik en ze eten van verschillende planten. Waaronder de stelen van de pioen net onder de grond.

Klik hier voor alle informatie over Emelten.

Nieuwe aanplant

Met informatie over de Pioenen Kwaliteitszegel van Green Works, de speciale Green Works Care™-behandeling, tijdstip van het planten en de plantdiepte.

Klik hier voor alle informatie over Nieuwe aanplant.

Bij aanplant pioenen in najaar 2020; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar aantal stelen aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten: 2020    
  Voorjaar:           2021 0 0
  Voorjaar:           2022 0 3
  Voorjaar:           2023 4 7
  Voorjaar:           2024 6 8
  Voorjaar:           2025 7 9
  Voorjaar:           2026 8 9
  Voorjaar:           2027 8 9
    33 45

Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met: