In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten!

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Pioenenvelden in Limburg

  

Pioenenteelt is niet klaar na bloemenoogst!

Bemesting

De bemesting moet na de bloei worden gericht op de vegetatieve groei van de plant. De bladeren die tot die tijd onder het gewas hebben gezeten, moeten tenslotte nog volgroeien. Het gewas dat nu op de plant staat, vormt de basis voor de bloemenproductie in het volgende jaar. In augustus en september vindt namelijk de bloemaanleg plaats. Neem met regelmaat een grond-/bladmonster in vaste periodes zodat u een beter beeld krijgt van de behoeftes van de plant.

Normale bemestingsgiften kg/ha voor pioen op jaarbasis
(bij normale grondwaardering)

 • N- behoefte 150 kg/ha
 • Fosfaat, kg P2O5 100 kg/ha
 • Kali, kg K2O 225 kg/ha
 • Magnesium, kg MgO 100 kg/ha

Klik hier voor alle informatie over Bemesting.

Bestrijding van Botrytis

De bestrijding van Botrytis in pioenen is een lange termijnverhaal. Vooral het niet beschermen na de bloei maakt dat Botrytis voor grote problemen blijft zorgen. Spuit daarom tegen Botrytis om ervoor te zorgen dat schade van het snijden geen besmetting veroorzaakt. Voeg bij de Botrytisbespuiting wat bitterzout toe om het gewas enigszins af te harden.

In het najaar vormt deze schimmel wintersporen die op de grens van grond en lucht overwinteren. Dit is in het voorjaar ook de plaats waar de aantasting begint. In die periode is bestrijding dus wel nodig, maar de basis ligt in de nazomer.

Onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding in vaste planten is meer een zaak van discipline dan van middelenkeuze. Bij onkruidbestrijding is bijna alleen het organische stofgehalte van belang. Een heel zware kleigrond met weinig humus is voor de onkruidbestrijding dus gewoon lichte grond. De werking van een middel zonder schade wordt bepaald door de smalle lijn tussen werking en schade.

De meeste middelen werken het beste in de eerste periode na toediening. Als er niet op het juiste moment wordt gespoten, dan is er een hogere dosering nodig. Echter, de kans op schade wordt hierdoor behoorlijk verhoogd.

U kunt met een kap onder het gewas spuiten met de middelen Corzal SE + Lentegran + Goltix Queen. Het middel Goltix Queen geeft het beste resultaat op een vochtige ondergrond. Niet spuiten bij zonnig weer! Spuit dus tegen de avond.

Xanthomonas

Een redelijk nieuwe aantasting in pioenen is Xanthomonas. Er is weinig bekend over de bacterie. Er is met name weinig bekend over hoe deze bacterie zich vermenigvuldigt en verspreidt door de planten en hoe het tussen de seizoenen door overleeft.

Deze aandoening zorgt voor ronde paarsrode vlekken, vaak gepaard met een gele kring. Onder andere hybride soorten zijn hier erg gevoelig voor. Spuit preventief met bijvoorbeeld koper of Serenade of maak gebruik van bladmeststoffen om het blad harder te maken. Verwijder tevens de gewasresten en het onkruid na het klepelen. In verband met besmetting voor het komende seizoen.

Bladvlekkenziekten

Bladvlekkenziekten veroorzaken steeds meer problemen in de teelt van pioenen. Bladvlekkenschimmels en Botrytis zorgen voor verschillende soorten bladvlekken in de pioenroos. Beide schimmels gedijen goed onder warme en vochtige omstandigheden en ze overleven op gewasresten.

 

Foto 1: bladvlekkenaantasting in een pioen, foto 2: links Botrytis, rechts bladvlekkenaantasting

Klik hier voor alle informatie over Bladvlekkenziekten.

Emelten

Volwassen langpootmuggen zuigen slechts een beetje nectar. Maar de larven van de langpootmug, ook wel emelten genoemd, zijn veel vraatzuchtiger. Ze zijn relatief groot, zacht, dik en ze eten van verschillende planten. Waaronder de stelen van de pioen net onder de grond.

Levenswijze:

Bij de langpootmug zijn zes ontwikkelingsstadia te onderscheiden:

 • Eén eistadium
 • Vier larvenstadia
 • Eén adultstadium

Klik hier voor alle informatie over Emelten.

Nieuwe aanplant

Pioenen Kwaliteitszegel van Green Works:

De pioenen van Green Works krijgen een Pioenen Kwaliteitszegel mee. Onze kwaliteitseisen overtreffen die van de Naktuinbouw, want:

 • Onze pioenen worden in het veld drie keer nagelopen op virussen en soortechtheid
 • Jong, gezond plantmateriaal (2-jarige teelt)
 • Gegarandeerd soortecht
 • Vrij van aaltjes
 • Vrij van wortelonkruiden
 • In Nederland geteeld, van eigen kwekerij
 • Wij oogsten geen bloemen van onze planten van het veld. Alle energie gaat naar de wortels
 • Plantmateriaal is behandeld met Green Works Care™ for peonies
 • Plantgoed is behandeld met Green Works Care™ for peonies
 • Wij verkopen wat we zelf telen (geen handel)
 • Gezonde planten, goed aan de maat, gemiddeld 2-3 ogen (75st per leliekrat) en 3-5 ogen (50st per leliekrat)

Klik hier voor alle informatie over Nieuwe aanplant.

DCM

Organische meststoffen na de bloei

Op zandgronden is het verstandig om buiten 300 kg Mix5 extra te strooien. Dat compenseert de uitspoeling voor een deel. Na de bloei kunt u meststoffen op verschillende manieren toedienen. DCM levert langzaamwerkende organisch-minerale meststoffen die perfect passen in de pioenenteelt.

Klik hier voor alle informatie van DCM.

KaRo

Bladvoeding in plaats van strooien ná de snee

De pioenen zijn er weer af, het groeiseizoen is weer ten einde. Hoog tijd om aandacht te besteden aan het herstel en het vullen van de wortelstok voor de productie van volgend seizoen. Het is hierbij de kunst om niet veel groei te genereren. Het is juist de bedoeling om het gewas groen te houden voor assimilatie en om uiteindelijk zo veel mogelijk mineralen en assimilaten vanuit het gewas naar de wortelstok te transporteren. Kalium en spoorelementen spelen een belangrijke rol.

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Bij aanplant pioenen in najaar 2021; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar Aantal stelen Aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten: 2021    
  Voorjaar            2022 0 0
  Voorjaar            2023 0 3
  Voorjaar            2024 4 7
  Voorjaar            2025 6 8
  Voorjaar            2026 7 9
  Voorjaar            2027 7 9
  Voorjaar            2028 8 9
    32 45

In onderstaande link treft u ons uitgebreide en vernieuwde pioenenassortiment van 2021 – 2022:

Pioenencatalogus 2021 - 2022

Green Works is tevens leverancier van ander zomerbloemenuitgangsmateriaal, zoals: Ranunculus Butterfly™, Ranunculus Romance™, Scilla peruviana en Asclepias Beatrix®.

Volg Green Works nu ook via Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn voor nog meer relevante informatie over onder andere de pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met:Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemen, potplanten en pioenen.