In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Beste pioenenkweker,

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Phytophthora

Een redelijk nieuwe aantasting in pioenen is Phytophthora. Dat is een infectie die via verwondingen onder vochtige omstandigheden plaatsvindt. De schimmel kan jarenlang in plantenweefsels of in de grond overleven. Door de hevige regenval van de afgelopen weken is dit nu aan de orde.

Klik hier voor alle informatie over Phytophthora.

Watergift

Pioen is een gevoelig gewas. Door de snelle groei na de opkomst is het gewas niet sterk.

De plant stoot de zwakste bloemen af als de groei erg snel, maar het klimaat schraal is. Vooral tijdens koude nachten krijgt de vorst daar vaak de schuld van. Een gebrek aan water is waarschijnlijk een belangrijkere oorzaak. Het risico is bij plotseling mooi weer tijdens de strekking eveneens groot. Wacht dan ook niet met beregenen tot de grond droog is, maar maak het de plant zo plezierig mogelijk.

Klik hier voor alle informatie over Watergift.

Botrytis

De eerste behandeling tegen Botrytis vindt tijdens de opkomst plaats. De nieuwe scheut kan al tijdens de opkomst worden besmet, omdat de schimmel overwintert door sporen op de grens van grond en lucht. Aangieten met middelen als Collis of Luna kan bij een gevoelig soort zoals Flame het aantal omvallers met meer dan 90 procent verminderen. Pioenen die door de wind en vorst zijn beschadigd, zijn ook gevoeliger voor de schimmel. Gewassen waar vorig seizoen na de bloei Botrytis aanwezig is geweest, vragen extra aandacht. Wij willen dan ook het belang benadrukken van het tijdig en preventief behandelen van de gewassen. Dat kan een aanzienlijk voordeel opleveren.

Klik hier voor alle informatie over Botrytis.

Onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding in vaste planten is meer een zaak van discipline dan van middelenkeuze. Bij onkruidbestrijding is vrijwel alleen het organische stofgehalte van belang. Een heel zware kleigrond met weinig humus is voor de onkruidbestrijding dus gewoon lichte grond. De werking van een middel – zonder schade – wordt bepaald    door de smalle lijn tussen werking en schade.

Klik hier voor alle informatie over Onkruidbestrijding.

Bemesting

Een pioen van topkwaliteit vraagt om een uitgekiende bemesting. De tijd dat een baaltje van dit en een baaltje van dat voldoende was, is voorbij. Pioenen die al meerdere jaren vaststaan kunnen de grond verarmen en hebben zeker voeding nodig.

Klik hier voor alle informatie over Bemesting.

Hoofdelementen

Het element stikstof wordt het meest en het gemakkelijkst opgenomen door de plant. Bij een sterke groei - zoals in de eerste weken bij de vegetatieve groei (lengtegroei) - is veel stikstof nodig. Er zijn twee vormen van stikstof in uw bodem: ammoniumstikstof en nitraatstikstof. Gelijke hoeveelheden van deze twee vormen is ideaal (een 1:1-verhouding).

Bij stikstofgebrek ontstaat een verkleuring van oudere bladeren naar lichtgroen of geel, te vroege bloei, minder lengtegroei en de plant is zeer gevoelig voor schimmelziekten en insecten.

Overmaat: remt Ca-/Mg- en boriumopname.

Klik hier voor alle informatie over Hoofdelementen.

DCM

Wat zijn DCM organische meststoffen?

Organische meststoffen zijn samengesteld uit plantaardige (bijvoorbeeld moutkiemen, cacaodoppen, meel van oliekoeken, tabaksstof, vinasse) en dierlijke grondstoffen (zoals hoefmeel, beendermeel, verenmeel, haarmeel) van natuurlijke oorsprong. Naarmate de bodemorganismen – zoals bacteriën en schimmels – meststofkorrels afbreken, komen de voedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) in deze meststoffen vrij. Door het gebruik van meerdere grondstoffen en de geleidelijke vertering, komen de voedingsstoffen over een langere periode – ongeveer 100 dagen – ter beschikking van de planten.

Klik hier voor alle informatie van DCM.

KaRo

De eerste groeischeuten komen uit de grond, dus wil de plant het suikertransport weer op gang brengen. Het gewas heeft vooral in de beginfase behoefte aan borium, silicium en calcium. Deze elementen spelen een cruciale rol bij de start van de groei:

1)        Borium activeert silicium

2)        Silicium start de opname van elementen, te beginnen met calcium

3)        Calcium zorgt met silicium voor sterke celwanden en dus een weerbaar gewas

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Bij aanplant pioenen in najaar; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar Aantal stelen Aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten:     2020    
  Voorjaar:               2021 0 0
  Voorjaar:               2022 0 3
  Voorjaar:               2023 4 7
  Voorjaar:               2024 6 8
  Voorjaar:               2025 7 9
  Voorjaar:               2026 8 9
  Voorjaar:               2027 8 9
    33 45

Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met: