In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een succesvolle teelt. U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd contact opnemen met één van onze specialisten!

Beste pioenenkweker,

Al geruime tijd ontvangt u onze nieuwsbrief, vol met informatie over de pioenenteelt. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om te blijven ontwikkelen, willen wij graag van u weten hoe relevant u deze informatie vindt? Wat zijn punten die anders kunnen en wenst u bijvoorbeeld meer informatie over andere onderwerpen? Wij stellen alle feedback enorm op prijs. Laat het ons weten!

Door de vele regen van afgelopen winter zijn veel planten van de wortel afgegaan. Daardoor zien wij dat er op veel percelen gemiddeld 30% minder bloemen worden geoogst. Zorg daarom voor een goede verzorging van het gewas en voor een goede afwatering / drainage!

Bestrijding van Botrytis

Door de snelle groei is de pioen amper bestand tegen klimaatwisselingen. Eén van de beschadigingen die daaruit voortvloeit, is bijna zeker Botrytis. De schimmel blijft vooral voor grote problemen zorgen wanneer de pioenen niet beschermd worden tijdens de groei. In die kritieke periode zijn extra bespuitingen absoluut nodig. Goede en effectieve middelen zijn in dat geval Teldor, Kenbyo, Luna Sensation en Switch. Het beste resultaat wordt verkregen als de knoppen nat zijn van de dauw. Het middel vloeit er dan gemakkelijker omheen. U kunt tevens gebruikmaken van een goede uitvloeier. En spuit van twee kanten.

Klik hier voor alle informatie over de Bestrijding van Botrytis.

Aaltjes

De zogenoemde 'predator’-aaltjes zijn roofaaltjes. Dit zijn directe natuurlijke vijanden van de schadelijke soorten. De saprofagen zijn aaltjes die geen schade doen aan de planten, maar bijvoorbeeld wel dood organisch materiaal afbreken. Hoe hoger deze saprofagen in aantallen aanwezig zijn, des te beter het bodemleven van een perceel in elkaar steekt. Bovendien is de kans dan groter dat het goede en schadelijke bodemleven elkaar in evenwicht houden.

Klik hier voor alle informatie over Aaltjes.

Slawortelboorder

Wortelboorders zijn in de grond levende larven van vlinders. Deze rupsen zijn zeer schadelijk voor diverse tuinbouwgewassen, omdat ze ondergronds aan de wortels van planten vreten. De rupsen komen tussen mei en half juli uit de eieren. En in de kassen vaak al eerder. Ze zijn bij het uitkomen van de eieren ongeveer 6 tot 7 mm lang en ze kunnen tot wel 4 cm lang worden. Ze zijn doorzichtig tot wit van kleur en de darminhoud kan soms als een zwarte streep door het insect zichtbaar zijn.

Klik hier voor alle informatie over de Slawortelboorder.

KaRo

Pioenen groeien vanaf nul in zeer korte tijd uit tot een volwaardige plant. En dat kost veel energie. De plant heeft een scala aan hoofd- en spoorelementen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Vanwege de lage bodemtemperatuur en/of hoge pH-waarde van de bodem, zijn deze elementen niet altijd even gemakkelijk beschikbaar via de bodem. Omdat ze gewoon niet (meer) in de bodem aanwezig zijn. Bladvoeding is een zeer effectieve manier om het gewas van deze elementen te voorzien.

Klik hier voor alle informatie van KaRo.

Bladrollers

Bladrollers danken hun naam aan het feit dat de rupsen zich tussen de bladeren inspinnen. Daardoor rollen de bladeren op. Bij pioenrozen vreet dit zwarte rupsje zich een weg naar de bloemknop van de plant. De roller is niet alleen lastig te vinden, maar het beestje veroorzaakt ook direct schade aan de bloemknop. Regelmatig controleren op bladrollers is dus noodzakelijk.

Veenmollen

Veenmollen zijn graafinsecten met sterk ontwikkelde voorpoten. Ze kunnen ongeveer 5 centimeter groot worden. Ze leven van larven (aardrupsen en emelten) en andere bodeminsecten. Aangevuld met plantaardig materiaal.

Klik hier voor alle informatie over Veenmollen.

Bij aanplant pioenen in najaar 2020; de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen ten opzichte van 2-3 ogen:

Aantal stelen / bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

Soort Jaar Aantal stelen Aantal stelen
    2-3 ogen 3-5 ogen
Sarah Bernhardt Najaar planten:     2020    
  Voorjaar:               2021 0 0
  Voorjaar:               2022 0 3
  Voorjaar:               2023 4 7
  Voorjaar:               2024 6 8
  Voorjaar:               2025 7 9
  Voorjaar:               2026 8 9
  Voorjaar:               2027 8 9
    33 45

Kijk op onze productpagina's voor alle informatie over onze snijbloemenpotplanten en pioenen.

Neem voor meer informatie over onze producten contact op met: