Helleborus hybriden teeltbeschrijving en soortenoverzicht

Inleiding

Deze beschrijving is ontstaan na 40 jaar ervaring met helleborus hybriden als snijbloemen (Christmas Glory) en 10 jaar veredeling van de huidige nieuwe soorten. Het hoofddoel bij de veredeling was het introduceren van de kleuren rood, geel, roze, picotee en zuiverwit. De nieuwe soorten zijn een product van selectie op o.a.:

 • Groeikracht,
 • Gezondheid,
 • Lange stevige stelen
 • Rechtopstaande bloemen
 • Goede houdbaarheid op de vaas

Een veertigtal met zorg geselecteerde moederplanten vormen de basis. Deze moederplanten zijn 5 tot 10 jaar oud, staan in containers en leveren allemaal tussen de 20 en 40 bloemstelen.

Het telen van helleborus hybriden als snijbloem is zeker niet gemakkelijk. Het is een uitdaging voor elke kweker. Wanneer men echter de voordelen op een rijtje zet:

 • De lage energie- en arbeidskosten
 • De lange bloeiperiode, waardoor van november tot maart bloemen geleverd
 • Het feit dat het product vrij nieuw is
 • Houdbaarheid op de vaas
 • Een uitgebreidere markt door een grotere variatie in kleuren (geel in het voorjaar, rood rond Valentijnsdag en Kerst)

Dan wordt de keuze een stuk aantrekkelijker!

Planttijd en planten

Er zijn twee tijden die geschikt zijn en goed aansluiten op de groeitijden.

Eind mei is de meest ideale tijd om te planten. In mei zijn de planten 4 maanden oud, goed geworteld en hebben ze een goede basis voor een prima start.

Begin september is ook goed, maar dan moet er wel uit een grote pot geplant worden.

De ervaring leert dat planten die in mei geplant worden zich beter ontwikkelen dan dezelfde types die in september geplant worden.

Groeitijden

Bij de jonge aanplant zijn de groeitijden net iets anders dan bij planten die al meerdere jaren op een vaste plaats staan. Jonge planten groeien, mits een goede verzorging, door tot eind november. Bij de meeste rassen groeien zowel de worstels als de bladeren door. Er zijn eveneens rassen die aan de bovenkant stil lijken te staan, maar dan een explosieve wortelgroei doormaken. De tweede groeiperiode begint vanaf september. Bij alle rassen ontstaan nieuwe worstels en nieuw blad. In het eerste jaar kan er al een bloemknop ontwikkelen, maar de bloem zal niet dezelfde kwaliteit hebben als de bloemen die in latere jaren ontstaan.

Groeiperioden en bladsnijden

We spreken bij Helleborus hybriden van twee groeiperioden in het jaar. De eerste begint in april. De plant groeit in deze periode in omvang en maakt nieuw blad aan. De tweede periode vindt omstreeks augustus plaats. De plant maakt een sterke wortelgroei door en lijkt reserves op te bouwen die later nodig zijn om bloemknoppen te ontwikkelen.

Ongeveer anderhalf jaar na het planten, dient het blad voor het eerst verwijderd te worden. Pas als de bloemknoppen duidelijk aan het schuiven zijn, 4 cm. tot 7 cm. lengte, mag het blad worden geknipt. Wanneer er te vroeg wordt geknipt, kan de plant de reserves die in het blad zijn opgeslagen niet gebruiken. Het resultaat is dat er een fout ritme ontstaat. 

Om schimmelziektes te voorkomen is het van belang dat de bladstelen tot op zeker 15cm blijven staan. De stelen drogen op die manier in. Om schimmelziektes te voorkomen, is het van belang om het afgesneden blad op te ruimen.

Het oogsten van de Helleborus-soorten

De vroegste soorten bloeien van midden november tot eind december. De middengroep bloeit in januari en februari. De laatste groep bloeit van februari tot begin april. De bloei is ook afhankelijk van het weer - temperatuur. Er zijn soorten waarbij de bloem zich al heeft ontwikkeld bij een steellengte van slechts 10cm. Wanneer men echter geduld heeft, kan de steel nog tot zo’n 30 cm. doorgroeien. Er zijn ook types waarbij de steel volledig doorgroeit voordat de bloem open gaat.

Voor een goede houdbaarheid op de vaas is het van belang dat er alleen open bloemen worden geoogst.

Over het algemeen geldt, hoe rijper de bloem hoe langer de houdbaarheid. Gebruik altijd chloorpillen als voorbehandelingsmiddel in het water. Ook heesterchrysal kan zorgen voor een langere houdbaarheid, zo kunt u nog langer genieten van deze prachtige Helleborus!

Helleborus Niger

De witte Helleborus Niger of kerstroos wordt van oudsher rond Aalsmeer en ook in Duitland geteeld als snijbloem. De korte takjes van 20-30 cm worden voor de kerst en in het vroege voorjaar gesneden. Planten worden vaak buiten geteeld en daarna in de kas gezet. Door planten donker te zetten en te spuiten met berelex worden ze in bloei getrokken.

Helleborus Orientalis

Helleborus Orientalis of lenteroos bloeit van januari tot april. De kleur van de bloem varieert van wit naar roze tot donkerpaars. Omdat buiten de bloemen beschadigen door wind en vorst kan dit soort het beste in de kas geteeld worden. Een koude kas, die vorstvrij gehouden wordt is het beste. Warmer stoken in de winter is nadelig voor de bloei.

Het oude blad kan het beste in november verwijderd worden. Dit is makkelijker met bloemen oogsten en zorgt dat de bloemen beter doorgroeien.

De takken van de Helleborus Orientalis zijn tussen de 30 en 50 cm lang. Ze worden langer en beter houdbaar als ze rijper gesneden worden.

De Orientalis groeit het beste op een vochtige en voedzame grond. Er moeten 15 tot 20 planten per m2 gepoot worden.

De jonge planten moeten gepoot worden in april of mei. De eerste twee jaar geven de planten nog weinig takken. Daarna geven de planten steeds meer bloemen. Het zijn sterke planten die heel lang mee gaan.

Helleborus Argutifolius

De Helleborus Argutifolius kan zowel buiten als binnen geteeld worden. Buiten moeten de planten wel beschermd worden voor wind en vorst door een windscherm of schaduwhal. In de kas, waar de bloemen niet beschadigen door wind en vorst, kan er langer geoogst worden. Omdat er steeds meer bloemen aan een tak komen, kan er binnen geoogst worden vanaf januari tot en met april.

De jonge planten moeten gepoot worden in april of mei. Het jaar erop geven deze planten dan 1 tak. Het tweede jaar geeft iedere plant 2-3 takken. Het zijn echter geen langlevende planten, na 3-4 jaar is er in de kas steeds meer uitval en kan er vaak beter opnieuw gepoot worden ( na ontsmetting van de grond). Buiten is dit veel minder een probleem.

De takken van de Argutifolius zijn tussen de 50 cm en 1 meter lang.

De planten moeten dan ook ondersteund worden door een net, anders vallen ze om. Plant tussen de 10 en 15 planten per m2.

De Helleborus Argutifolius groeit op iedere grondsoort en kan  goed tegen droogte. Bij te natte omstandigheden, vooral in de kas, kunnen wortelziektes zoals Pythium en Phytophtera in de zomer uitval geven. Zorg dat de kas is gekrijt in de zomer en geef voorzichtig water. Buiten hebben planten veel minder last van wortelziektes.

 • Levensduur 4 tot 10 jaar
 • Jaar 1: 1 steel, jaar 2: 2-3 stelen, jaar 3 - etc: 8-10 stelen
 • Plantafstand in de regel 20 cm. op de klei, klei 2 regels per bed (ruggen), zand 3 regels per bed.
 • Schade mogelijk door wind (windscherm noodzakelijk) en valse meeldauw
 • Ondersteuning via Alstroemeria gaas of touwen.

Helleborus Foetidus

Helleborus Foetidus bloeit van januari tot maart en kan alleen buiten geteeld worden. Enige bescherming tegen wind en vorst door een windscherm of schaduwhal is wel aan te raden.

De Helleborus Foetidus is een kortlevende plant die ongeveer 3 tot 4 jaar mee gaat. Het is belandrijk dat ze op een niet te natte, goed doorlatende grond staan.

De lengte van de bloemtak is tussen de 40 en 60 cm en er worden 10 tot 15 planten per m2 gepoot.

 • Levensduur 3-4 jaar
 • Jaar 1: 1 steel, jaar 2: 3 stelen, jaar 3-4: 4-5 stelen
 • Plantafstand in de regel 20 cm. op de klei, klei 2 regels per bed (ruggen), zand 3 regels per bed.
 • Schade mogelijk door wind (windscherm noodzakelijk) en valse meeldauw

Ondersteuning via Alstroemeria gaas of touwen.

Contact

Verkoop & Teeltbegeleiding

Heeft u vragen? Wilt u meer komen te weten over de Pioenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en we zullen u verder informeren.