Helleborus hybriden teeltbeschrijving en soortenoverzicht

Inleiding

Deze beschrijving is ontstaan na 40 jaar ervaring met helleborus hybriden als snijbloemen (Christmas Glory) en 10 jaar veredeling van de huidige nieuwe soorten. Het hoofddoel bij de veredeling was het introduceren van de kleuren rood, geel, roze, picotee en zuiverwit. De nieuwe soorten zijn een product van selectie op o.a.:

  • Groeikracht,
  • Gezondheid,
  • Lange stevige stelen
  • Rechtopstaande bloemen
  • Goede houdbaarheid op de vaas

Een veertigtal met zorg geselecteerde moederplanten vormen de basis. Deze moederplanten zijn 5 tot 10 jaar oud, staan in containers en leveren allemaal tussen de 20 en 40 bloemstelen.

Het telen van helleborus hybriden als snijbloem is zeker niet gemakkelijk. Het is een uitdaging voor elke kweker. Wanneer men echter de voordelen op een rijtje zet:

  • De lage energie- en arbeidskosten
  • De lange bloeiperiode, waardoor van november tot maart bloemen geleverd
  • Het feit dat het product vrij nieuw is
  • Houdbaarheid op de vaas
  • Een uitgebreidere markt door een grotere variatie in kleuren (geel in het voorjaar, rood rond Valentijnsdag en Kerst)

Dan wordt de keuze een stuk aantrekkelijker!

Planttijd en planten

Er zijn twee tijden die geschikt zijn en goed aansluiten op de groeitijden.

Eind mei is de meest ideale tijd om te planten. In mei zijn de planten 4 maanden oud, goed geworteld en hebben ze een goede basis voor een prima start.

Begin september is ook goed, maar dan moet er wel uit een grote pot geplant worden.

De ervaring leert dat planten die in mei geplant worden zich beter ontwikkelen dan dezelfde types die in september geplant worden.

Groeitijden

Bij de jonge aanplant zijn de groeitijden net iets anders dan bij planten die al meerdere jaren op een vaste plaats staan. Jonge planten groeien, mits een goede verzorging, door tot eind november. Bij de meeste rassen groeien zowel de worstels als de bladeren door. Er zijn eveneens rassen die aan de bovenkant stil lijken te staan, maar dan een explosieve wortelgroei doormaken. De tweede groeiperiode begint vanaf september. Bij alle rassen ontstaan nieuwe worstels en nieuw blad. In het eerste jaar kan er al een bloemknop ontwikkelen, maar de bloem zal niet dezelfde kwaliteit hebben als de bloemen die in latere jaren ontstaan.

Groeiperioden en bladsnijden

We spreken bij Helleborus hybriden van twee groeiperioden in het jaar. De eerste begint in april. De plant groeit in deze periode in omvang en maakt nieuw blad aan. De tweede periode vindt omstreeks augustus plaats. De plant maakt een sterke wortelgroei door en lijkt reserves op te bouwen die later nodig zijn om bloemknoppen te ontwikkelen.

Ongeveer anderhalf jaar na het planten, dient het blad voor het eerst verwijderd te worden. Pas als de bloemknoppen duidelijk aan het schuiven zijn, 4 cm. tot 7 cm. lengte, mag het blad worden geknipt. Wanneer er te vroeg wordt geknipt, kan de plant de reserves die in het blad zijn opgeslagen niet gebruiken. Het resultaat is dat er een fout ritme ontstaat. 

Om schimmelziektes te voorkomen is het van belang dat de bladstelen tot op zeker 15cm blijven staan. De stelen drogen op die manier in. Om schimmelziektes te voorkomen, is het van belang om het afgesneden blad op te ruimen.

Het oogsten van de Helleborus-soorten

De vroegste soorten bloeien van midden november tot eind december. De middengroep bloeit in januari en februari. De laatste groep bloeit van februari tot begin april. De bloei is ook afhankelijk van het weer - temperatuur. Er zijn soorten waarbij de bloem zich al heeft ontwikkeld bij een steellengte van slechts 10cm. Wanneer men echter geduld heeft, kan de steel nog tot zo’n 30 cm. doorgroeien. Er zijn ook types waarbij de steel volledig doorgroeit voordat de bloem open gaat.

Voor een goede houdbaarheid op de vaas is het van belang dat er alleen open bloemen worden geoogst.

Over het algemeen geldt, hoe rijper de bloem hoe langer de houdbaarheid. Gebruik altijd chloorpillen als voorbehandelingsmiddel in het water. Ook heesterchrysal kan zorgen voor een langere houdbaarheid, zo kunt u nog langer genieten van deze prachtige Helleborus!

Helleborus Niger

De witte Helleborus Niger of kerstroos wordt van oudsher rond Aalsmeer en ook in Duitland geteeld als snijbloem. De korte takjes van 20-30 cm worden voor de kerst en in het vroege voorjaar gesneden. Planten worden vaak buiten geteeld en daarna in de kas gezet. Door planten donker te zetten en te spuiten met berelex worden ze in bloei getrokken.

Contact

Verkoop & Teeltbegeleiding

Heeft u vragen? Wilt u meer komen te weten over de Pioenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en we zullen u verder informeren.