Skip to main content

Beste Pioenenkweker,

Onkruid:

Vanwege de wisselvallige Hollandse zomer met zeer geregeld een bui, valt het niet mee om het perceel onkruidvrij te houden en is het verstandig om het gewas te maaien, zeker als het al voor een groot deel is afgestorven. Het heeft namelijk geen zin om een gewas te laten staan als het al overwoekerd is door onkruid. Het sparen van groene delen = het sparen van groei. Zelfs een afstervend gewas zorgt voor groei van de knol. Het is zelfs zo dat de sterkste groei van ondergrondse delen van een pioen plaats vindt tijdens het afsterven.

Bladaaltjes kunnen door mee te liften op onkruid(zaden) het perceel besmetten. Het is dus zaak om het onkruid voor de winter helemaal dood te hebben. De pioen is extreem gevoelig voor Roundup. Vooral met straatgras mag dit middel nooit in pioen gebruikt worden. Via de wortels wordt het middel opgenomen door de plant.

Bladaaltjes & Platknopen:

Voor het beperken van Bladaaltjes en platknopen in pioenen in het komende oogstseizoen kunt u overwegen om u gewas in begin September af temaaien. Bladaaltjes overwinteren o.a. in dood blad op de grond en in de jonge groeipunten van de pioen. Maai in het najaar het gewas relatief vroeg af en verwijder de gewasresten. Doe dit alleen bij droog weer.

Botrytisbestrijding:

Hoewel het groeiseizoen nog maar net voorbij is, zijn er voorbereidingen nodig om in het voorjaar weer een goed gewas te hebben. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Botrytis bestrijding die al start in de nazomer. Het is belangrijk om na het kleppelen/ maaien een Botrytis bestrijding uit te voeren om de wondjes op de plant en de op de grond aanwezige sporen te doden. Deze sporen ontwikkelen zich tot wintersporen, die in het voorjaar de omvallers veroorzaken. Deze najaar bespuiting is daarom zeker zo belangrijk als de voorjaarsbespuiting. Verwijder tevens de gewasresten i.v.m. een eventuele Botrytis en aaltjes aantasting!

Maaihoogte: Uit onderzoek kwam naar voren dat er een Botrytis-remmend effect optreedt indien het gewas in het najaar niet te kort wordt afgemaaid. Daarmee vermindert de kans op omvallers in het volgend voorjaar. Een afmaaihoogte van 7-10 cm boven de grond beter is voor het gewas dan direct boven de grond.

Watergift in de kas of tunnel:

Geef in deze periode voldoende water in kassen en tunnels om de meststoffen op te laten nemen. Droogte in deze periode schaadt de bloemproductie voor het volgende jaar. Een actief bodemleven is dus van belang; vochtige grond en een juist organisch stofgehalte zijn zeer belangrijk om de opname van meststoffen te bevorderen.

Gele Vruchtboom Cicade:

In steeds meer pioengewassen in de kas komt de Gele Vruchtboom Cicade voor. Omdat de cicaden pas na de bloei tevoorschijn komen, zijn ze in kleine aantallen niet schadelijk. De meeste Cicaden zijn te zien in Augustus. In September legt de Cicade zijn eitjes. Voer dus in Augustus een bestrijding uit, let er wel op dat u waarschijnlijk nooit in 1 x van de plaag af ben.

Emelten:

Volwassen langpootmuggen zuigen slechts een beetje nectar. De larven van de langpootmug, emelten, zijn veel vraatzuchtiger. Ze zijn relatief groot, zacht en dik, en eten van verschillende planten, waaronder de stelen van de pioen net onder de grond.

Levenswijze:

Bij de langpootmug zijn zes ontwikkelingsstadia te onderscheiden: een eistadium, vier larvenstadia en een adultstadium. Volwassen langpootmuggen leven slechts enkele dagen. Er zijn soorten die één generatie per jaar hebben, maar ook soorten die meer generaties per jaar hebben. Dit betekent dat er het hele jaar door larven zijn, die het hele jaar schade kunnen aanrichten.

Schadebeelden:

Overdag houden de emelten zich op in de bodem. ’s Nachts komen ze omhoog en vreten aan de stengelbasis en onderste groene delen van de plant. Ze trekken het gewas ook een stukje de grond in. Stelen met een aangevreten stengelbasis verwelken.

Maatregelen:

Biologisch bestrijding kan met behulp van de parasitaire aaltjes Nemasys H, C of F.

Aaltjesbemonstering:

De meest optimale periode om vast te stellen of er een besmetting met schadelijke aaltjes voorkomt is het najaar. Dan zijn de aantallen op zijn hoogst en geeft een monster de meeste informatie. Kies voor een bemonstering inclusief incubatie dan worden ook de aaltjes in wortelrestjes meegenomen. Bespreek de uitslag met jouw adviseur en hou er rekening mee in het bouwplan, ook bij de keuze van de groenbemester in het volgende teeltjaar.

Phytophthora:

De infectie vindt plaats onder vochtige omstandigheden via verwondingen. De schimmel kan jarenlang in plantenweefsels of in de grond overleven. De eerste aantasting is te herkennen aan zwarte, slappe blaadjes in het gewas. Bij een aantasting in het voorjaar door Phytophthora ontstaan bruine tot grauwzwarte vlekken op de stengeldelen en komen deze takken als een soort zwarte haakjes op en groeien niet verder dan 10 cm. Eenmaal aangetast is het vrijwel niet weg te krijgen. De plekken voelen vaak sponsachtig en zacht aan waarbij het merg donkerbruin en natrot is, o.a. Kansas en Duchesse zijn hier gevoelig voor. Bij Chemische bestrijding past de zoospore zich makkelijk aan en muteert, opletten dan ook met goed afwisselen met chemische middelen Mangaan en Zink geven weerstand tegen Phytophthora, Spuit preventief (1x per 2 weken) vanaf opkomst tot het kleppelen met bijvoorbeeld Koper, Pergado V, Paraat, Axidor werkt systemisch, of Ranman Top.

Phytophthora is makkelijk te verwarren met nachtvorstschade. In allebei de gevallen sterft de kop van de plant, kleurt zwartbruin, verdroogt en buigt de kop naar beneden. Het verschil is snel vast te stellen doordat bij nachtvorstschade op de grens van ziek en gezond weefsel in de stengel een holte ontstaat. Ook bladaaltjes kunnen bij een ernstige aantasting een afgestorven kopje geven, maar de kop buigt dan niet naar beneden. Vaak zijn dan kleine, half gevormde blaadjes te zien. Het is daarom goed om verdachte planten op de aanwezigheid van Phytophthora te laten onderzoeken om daarmee onnodig gebruik van dure gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen.

Maatregelen:

  • Gebruik gezond uitgangsmateriaal
  • Zorg voor een goede bodemstructuur
  • Vermijd een te natte grond en zorg voor voldoende water afvoer
  • Vermijd een te hoog zoutgehalte van de grond
  • Voeg tijdens de bespuitingen tegen Botrytis regelmatig een Phytophthora middel toe.
  • Pas op met woelen i.v.m. schade aan wortels en doordoor invalbasis voor de Phytophthora
  • Vroeg klepelen verhoogd kans op stress waardoor plant vatbaarder wordt voor Phytophthora
  • Veel stikstof maakt de plant gevoeliger/vatbaarder
  • Plantweerbaarheid verhogen d.m.v. bijvoorbeeld Thicoderma mee te planten.

Chrysal Vident:

Wat doet Vident:

  • Chrysal Vident vermindert Botrytis infectie van snijbloemen na de oogst.
  • Het is een fungicide op basis van fludioxonil dat de ontkieming van sporen en de groei van kiembuizen en mycelia remt.

Toepassing:

  • Chrysal Vident kan worden gebruikt als een dompel- of spuitbehandeling.
  • Dompelen van de bloemen in bijvoorbeeld een speciekuip gevuld met oplossing, spuiten met een birchmeier of Gloria rugketel bij het opslaan van de bloemen in kool-kratten.
  • Bloemknoppen naar buiten leggen en bespuiten.
  • Het product is voor gebruik bij de kweker en importeur.
  • Dosering: 0,5 ml Chrysal Vident per liter bij dompelen en 1,0 ml per liter bij spuiten.
  • Het gebruik van een uitvloeier wordt geadviseerd voor een goede verdeling van de spuitvloeistof.
  • Dompel de bloemen gedurende enkele seconden onder in Chrysal Vident oplossing of bespuit ze totdat de vloeistof eraf loopt.
  • Voor dompelen wordt geadviseerd om verse kant-en-klare oplossing dagelijks aan te maken. Gebruik altijd schoon leidingwater om de kant-en-klare dompeloplossing te bereiden.
  • Gebruikte dompeloplossing kan worden aangevuld met verse ongebruikte dompeloplossing gedurende dezelfde dag.

Voordelen:

  • Minder uitval in de keten door Botrytis aantasting.
  • Mooiere bloemen bij de consument, verbeterde sierwaarde.
  • Langere houdbaarheid van de bloemen.

Green Works Care™

Green Works heeft een effectieve en milieuvriendelijke methode ontwikkeld voor de bestrijding tegen aaltjes in pioenen. Dit is gebeurd in samenwerking met instituten en universiteiten in binnen- en buitenland. Wij noemen deze methode ‘Green Works Care™ for peonies’. Deze revolutionaire behandeling is alleen bij ons beschikbaar. Het onderzoek heeft meerdere jaren geduurd en er is in die tijd uitgebreid getest. Het resultaat is een aantrekkelijk alternatief voor de standaard warmwaterbehandeling. ‘Green Works Care™ for peonies’ heeft zelfs grote voordelen ten opzichte van de traditionele warmwaterbehandeling.

De voordelen van Green Works Care™ zijn:

  • De planten drogen niet uit bij een Green Works Care™-behandeling
  • De Green Works Care™-behandeling is milieuvriendelijk en duurzaam
  • Speciale preventieve behandeling tegen wortelknobbel en bladaaltjes
  • De plant heeft veel meer groeikracht in het eerste jaar
  • In het tweede jaar een meeropbrengst aan bloemstelen per plant
  • Er worden in het gehele proces geen chemische middelen gebruikt
  • Als gevolg is er geen kans op resistentie voor chemische middelen
  • De behandeling is veilig en geeft geen risico voor mens, dier en milieu

Pioenen na ontvangst bewaren/opslaan door kweker

Planten van pioenen kan het beste in het najaar worden gedaan. In koele perioden (najaar) wortelt de plant beter en daardoor geeft de plant in het voorjaar meer gewas. Probeer de pioenen daarom te planten voor de vorst. De pioenen die u in het najaar plant, kunnen best niet worden gekoeld tijdens de bewaring. Is de koelperiode te lang, dan loopt de plant nog voor de winter alsnog uit, met het gevolg dat het gewas in de winter of in het vroege voorjaar uitloopt en alsnog vorstschade oploopt.

In de periode september-november geen koeling geven.

  • Het uitdrogen van de wortel is funest voor de pioenroos.
  • De pioenen na ontvangst in de schuur of koelcel opslaan (niet in de tocht).
  • De pallet met pioenen voldoende afdekken (met vochtige jutte zakken) of inwikkelen.
  • Geen ventilator of ventilator van koeling unit op de plant richten in verband met uitdroging.
  • De pioenen vóór het planten een kwartier in het water dompelen.
  • Plant in vochtige grond.
  • Ongeveer 5 – 8 cm plantdiepte met grond boven op de wortels.
  • De pioenen na het planten inregenen, zodat de grond om de wortels sluit.
  • Als structuur van de grond niet goed is, is het beter om later te planten wanneer de structuur van de grond verbeterd is.
  • Indien pioen planten door omstandigheden in najaar niet geplant kunnen worden moeten ze bewaard worden na 1 jan. bij temperatuur van – 2 graden C. ingepakt in droge turf en plastic zak met kleine ventilatie gaatjes om uitdroging te voorkomen.
  • Indien pioenen planten in het najaar getransporteerd moeten worden is best om te versturen bij temperatuur van 2 tot 5 graden C. om mogelijke hoge temperatuur en schimmelvorming te voorkomen.

Nieuwe aanplant:

Voorbereiding:

Grondmonster: hoofd, spore elementen en organische stofgehalte bepalen + aaltjes monster

  • Eventueel compost toevoegen
  • Zeer goede afwatering
  • Vrij van wortel onkruiden
  • Goede grondstructuur
  • Voorvrucht i.v.m. aaltjes aantasting
  • Tijdig doodspuiten
  • Ga voor oriëntatie naar de veiling en bezoek de percelen waar de pioenen voor de knol geteeld worden (aankoop voor langere tijd).

Plant tijdstip:

  • Maak plant schema
  • Buiten: september – maart (najaar beste tijdstip)
  • Kop/ ogen rechtop zetten
  • Grondbewerking zeer belangrijk i.v.m. structuur/waterhuishouding
  • Land Draineren
  • In vochtige grond planten
  • Houd rekening met spuitbedden/ bloemen uitlopen
  • Houd eventueel rekening met plaatsen van tunnels in de toekomst (oogstspreiding/ meer opbrengst).

Plantdiepte:

Plantdiepte 5-8 cm grond boven op de wortels (Bij te diep planten minder bloemen)

Bij aanplant pioenen najaar 2024, de voordelen van de extra investering in 3-5 ogen t.o.v. 2-3 ogen:

Aantal stelen/ bloemen bij planten 2-3 of 3-5 ogen:

 

Example Year Number of stems Number of stems
2-3 eyes 3-5 eyes
Sarah Bernhardt Planting in fall 2024
Spring 2025 0 0
Spring 2026 0 3
Spring 2027 4 7
Spring 2028 6 8
Spring 2029 7 9
Spring 2030 7 9
Spring 20231 8 9
Etc. 32 45

 

In onderstaande link treft u ons uitgebreide en vernieuwde pioenenassortiment 2024 – 2025. Klik hier voor onze 2024-2025 Pioenencatalogus!

Green Works is tevens leverancier van ander zomerbloemenuitgangsmateriaal, zoals: Ranunculus Butterfly™, Ranunculus Romance™, Scilla peruviana en Asclepias Beatrix®.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website of contact opnemen met:

Ed Kleijbeuker | tel. 0031 (0)6 24 94 64 05 | ed@green-works.nl

Daan Kneppers | tel. 0031 (0)6 51 82 47 12 | daan@green-works.nl

Volg Green Works nu ook via Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn voor nog meer relevante informatie over onder andere de pioenen.

Green Works is de kweker gespecialiseerd in jonge planten van Pioenroos, Ranunculus, speciale potplanten en snijbloemen. Green Works levert ook leverbare planten voor de plantenhandel en –export. Met ondersteuning bij teelt, promotie, marketing en afzet biedt Green Works een totaalpakket om een uniek en gezond product op de markt te zetten. Kijk voor meer informatie op: www.green-works.nl.

Green Works International BV kan nooit verantwoordelijk worden gehouden voor enig teeltadvies. De kweker is te allen tijde verantwoordelijk voor het raadplegen van het label en toepassing van bemesting en bestrijdingsmiddelen.