Asclepias Beatrix®: De koninklijke snijbloem

Deze Asclepias doet haar koninklijke naam niet alleen recht door de oranje kleur, maar vooral door de exclusiviteit van de bloem. De bloem is gewild door de handel en bloemist vanwege vorm, kleur en goede houdbaarheid. Asclepias Beatrix® is een exclusieve snijbloem, geschikt voor mono- en gemengd boeket.

Planten
16 stuks per meter bed is 10 per bruto m2.
Het beste is om direct in 2 lagen Rozengaas te planten.

Omstandigheden en temperatuur
Voor de hoogste productie moet vroeg gestart worden. Voor Nederlandse begrippen is dat van week 12 t/m week 16 planten. Belangrijk is om het planten in 3 of 4 keer te doen dit om een gelijkmatige productie te realiseren. De gemiddelde nachttemperatuur is voor de hele teelt 18°C. Schermen bij heet weer en licht krijten vanaf het begin van de teelt heeft een voordeel bij de weggroei. Redusol grof spetteren,dit moet dan eind augustus worden verwijderd. La Blance grof spetteren is meestal eind augustus eraf geregend. Zorg bij het krijten dat er voldoende licht overblijft voor de Beatrix, dus niet egaal krijten maar met grove spetters.  

Toppen
+- 2 á 3 weken na het planten wordt er getopt,bij planten met meer dan 1 uitloper wordt de grootste uitloper getopt,dit weer voor een constante productie.

Teelt op zich
In eerste instantie moet er vegetatief geteeld worden. Dit houdt in dat de planten regelmatig water moeten krijgen en dat er nooit sprake mag zijn van een stress situatie. Als de plant goed aan de groei is, kan de bemesting worden opgevoerd. Steeds moet er nog vegetatief worden bemest. Tijdens de teelt kan er lettend op de lengte groei meer kali bemest worden. Het klimaat moet zeer actief gehouden worden. Te vochtig geeft problemen met stuk duwen van de cellen .Eens in de vijf dagen onderdoor water geven en vanaf oktober eens in de week, dit het liefst s,ochtends.

Ziekten
Voor de teelt van Asclepias Beatrix de grond stomen of een andere grondontsmetting.

Botrytis
Botrytis komt vooral voor bij een slecht klimaat en op de snijvlakken. Snij de takken vlak boven het oksel af, zodat er maar een kort stokje blijft staan. Bij aantasting is het noodzakelijk dat er onderdoor gespoten wordt. Bovendoor wordt er te weinig geraakt.

Zorg voor een luchtvochtigheid van 80% en voldoende lucht beweging in de kas.

Luis & Trips

Luis problemen met geëigende middelen aanpakken zoals Pirimor,Admire,Tepekki. Voorbehoedend spuiten tegen trips is nodig, evt. middelen ;Decis,Actara,Admire,Conserve,Mesurol.

Bemesting

De bemesting van Beatrix is redelijk neutraal. Er zijn geen zeer speciale behoeften. Let echter wel op de toevoeging van spore elementen en de verhoogde behoefte aan Magnesium.

Voorraadbemesting

De voorraad moet via een monster worden uitgevoerd. Let er wel op dat er niet meer dan 10 kg kunstmest per are in één keer als voorraad wordt gegeven. gebruik niet te veel stikstof in de voorraad. Dit heeft geen zin en geeft het makkelijkst verbranding aan de jonge wortels.

Na het stomen kan er het gewerkt worden met DCM vruchtbaar bodemleven en /of Biofeed vast.

Bijmesten

Bijmesten gebeurd aan de hand van de gewasstand. In het begin veel stikstof en naarmate het gewas weeldering groeit meer kali gebruiken. Constant Magnesium en spore-elementen blijven gebruiken. Het gebruik van kristalon meststoffen werkt goed. Starten met geel, optelen met blauw en later in de teelt afwisselen met blauw en wit.

Door te werken met een A en B bak kan er snel gecorrigeerd worden bij teveel of te weinig lengte groei.

Grondontsmetting en bewerking

Indien nodig de grond stomen. De grondbewerking moet gericht zijn op doorlaatbaarheid van de grond. Licht frezen voor het planten mag wel. Lostrekken en grof spitten geeft de beste resultaten.

Water geven

Water geven in het begin bovendoor voor een goede verdeling. Later onderdoor voor een droger gewas. Evt broezen tijdens heet weer.

Onderdoor water geven geeft ook voordeel als er later bestrijding via de regenleiding plaats moet vinden.

Verwarming

Bij buisverwarming is alleen een boven net voldoende. Bij een onder en bovennet, moet deze apart regelbaar zijn en de onderpijpen moet heet genoeg te stoken zijn.(geen condensor net). Een combinatie met hete luchtverwarming zorgt voor toevoeging van CO2 wat positief is voor het gewas.

Belichting

Belichten met 15 watt per meter. Dag verlenging tot 18 uur per dag. Er kan in de avond of in de ochtend belicht worden. Nachtonderbreking is niet aan te raden.

Snijrijpheid

Asclepias Beatrix wordt met drie bloemen open gesneden dit voor een goede uitbloei bij de consument.

Oogsten en aanvoer

Vlak boven een oksel snijden en altijd een of twee bladparen laten staan voor de hergroei. 10 takken per bos en in een plastic Beatrixhoes.40 tak in een grote veilingcontainer. Lengte 40 cm in een kleine veilingcontainer.

Voorbehandelen

In Sts (zilverthiosulfaat) niet te lang en na het overzetten een Chloorpil toevoegen

Goede hygiënemaatregelen werken altijd positief ter voorkoming van aangegeven schimmels. Daarnaast wordt aangeraden de planten tijdig op de juiste plantafstand te telen.

Indien u dat wenst hebben wij van alle soorten professionele fotografie beschikbaar.

Asclepias Beatrix® is merkrechtelijk en / of kwekersrechtelijk beschermd, exclusief verhandeld via licentie door Green Works International BV. Niet geschikt voor consumptie.

Verkoop & Teeltbegeleiding

Heeft u vragen? Wilt u meer komen te weten over de Pioenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en we zullen u verder informeren.